En styrelse för handelsfrämjande uppdrag

Jesper Öhrn porträtt

Jesper Öhrn, Chef internationell affärsutveckling, Västsvenska Handelskammaren

Vem är ledamöterna i Utrikeshandelsföreningens styrelse? Hur kom de i kontakt med föreningen och varför engagerar de sig i föreningen? Följ med oss i serien av intervjuer med våra ledamöter. Denna gång lär vi känna Utrikeshandelsföreningens ledamot Jesper Öhrn.

Vad jobbar du med när du inte sitter i Utrikeshandelsföreningens styrelse?

Jag är ansvarig för internationell handel och affärsutveckling på Västsvenska Handelskammaren. Vi assisterar västsvenska bolag i deras internationella affärer. Det är allt från att hitta affärskontakter, delta i strategiska grupper där företagen knyter kontakter och utbyter erfarenheter samt hjälper till med handelstekniska frågor kopplat till tull, betalnings-, försäkrings- och leveransvillkor.

Vad har du gjort tidigare i din karriär?

Jag har arbetat med internationella affärer i nästan hela mitt yrkesverksamma liv. Business Sweden (f.d. Exportrådet) i Madrid och Dublin samt på ett litet handelshus som enbart arbetade med affärer gentemot FN. Det har gett mig spännande erfarenheter av såväl arbete med våra större och mer mogna exportmarknader som tillväxt- och utvecklingsländer.

Hur kom du i kontakt med Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening?

Jag var väl medveten om SAU via f.d. Exportrådet, Business Sweden, men kom i kontakt med föreningen när jag började på Västsvenska Handelskammaren där Sveriges Handelskamrar har en representant i styrelsen.

Varför är du engagerad i Sveriges Allmänna Utrikeshandelsföreningens styrelse?

För en person med min bakgrund och intresse så är det fantastiskt att tillsammans med styrelsen få möjligheten att påverka beslut rörande det svenska export- och investeringsfrämjandet. Denna möjlighet finns då Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening är hälftenägare av Business Sweden.

Varför är export- och investeringsfrämjandet viktigt?

90 procent av svenskt BNP består av internationell handel, det vill säga export och import. Det är avgörande för svensk ekonomi och antalet arbetstillfällen. Ett effektivt export- och investeringsfrämjande är inte enkelt, men får man till ett bra och kostnadseffektivt sådant, så ger det en fantastisk effekt på svensk ekonomi och för svenska export- och importföretag. Samtidigt är det lättare att attrahera utländska bolag till Sverige. Jag är naturligtvis färgad av mitt intresse, men för mig kan det knappast finnas något viktigare. Det är också ett sätt att arbeta med global påverkan för en hållbar ekonomi och industri.

Kuriosa om dig själv

Jag är en blandning av skåning och dalmas, studerade Luleå, men bor numera i Göteborg. Jag har arbetat i Spanien och Irland samt pluggat på Cuba. Min fru träffade jag på universitetet i Havanna. Jag önskar att jag var lika duktig att dansa salsa idag som då. När jag inte umgås med min fru och tre döttrar, spenderar jag mycket tid med att cykla mountainbike i Änggårdsbergen, och vid lediga dagar på vårt ställe i Sanlúcar de Barrameda på södra Atlantkusten.

Dela detta inlägg

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inläggsnavigering

Senaste artiklarna