En styrelse för handelsfrämjande uppdrag

Håkan Osvald porträtt

Håkan Osvald, styrelseledamot fd. Chefsjurist Atlas Copco

Vad jobbar du med i vanliga fall när du inte sitter i Utrikeshandelsföreningens styrelse?

Jag gick i pension från Atlas Copco sista april 2022. Jag har utöver Utrikeshandelsföreningen fyra andra styrelseuppdrag varav ett som ordförande för ett bolag listat på First North-listan. Jag är också engagerad i två kommittéer av Stockholms Ishockeyförbund varav en som ordförande.

Vad har du gjort tidigare i din karriär?

Efter juristutbildning i Uppsala, tingsmeritering i Lindesberg och advokatbyrå i Stockholm blev det 37 år på Atlas Copco i olika befattningar varav några år i USA. De sista 11 åren var jag Chefsjurist och satt i koncernledningen samt var sekreterare i styrelsen och valberedningen. Jag var också ordförande i styrelsen för Atlas Copcos Nordic Holding och Sub-Sahara Afrika.

Hur kom du i kontakt med Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening?

Jag blev kontaktad i maj 2022 av Jonas Berggren från valnämnden. I sanningens namn hade jag ingen aning om Utrikeshandelsföreningen uppdrag men efter en del efterforskande kunde jag inte säga annat än; absolut vill jag vara med. Såg det också som perfekt timing med min pension och möjlighet till större engagemang.  

Vad är det som gör att du så gärna vill engagera dig i Sveriges Allmänna Utrikeshandelsföreningens styrelse?

Med alla år i Atlas Copco med resor och förhandlingar i cirka 50 länder där jag varit närvarande kändes det som en lysande möjlighet att få användning för min erfarenhet av utrikeshandel.  

Varför tycker du att export- och investeringsfrämjandet är så viktigt?

Det är viktigt för Sverige som sådant. Vi är ett litet land och mycket beroende av vår utrikeshandel som inte i längden kommer utan investeringar utanför våra gränser. Jag ser det också som en väg till kontakter med människor i andra länder och kulturer vilket förhoppningsvis kan bidra till fred även om man nu kan undra var vi är på väg. Kanske än mer angeläget just idag.

Kuriosa om dig själv

Inte något speciellt som jag kan komma på, annat än möjligtvis att jag växt upp från 10–18 årsålder på en internatskola i de djupa värmländska skogarna. Detta ledde i sin tur till allt möjligt idrottande bland annat värmländska distriktsmästerskap i bordtennis och Junior SM i rodd. I övrigt är jag gift, har två barn och just nu kanske det bästa ett barnbarn som fyller ett år i februari 2023.

Dela detta inlägg

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inläggsnavigering

Senaste artiklarna