En styrelse för handelsfrämjande uppdrag

Sanna Arnfjorden, vd för Sinf

Vem är ledamöterna i Utrikeshandelsföreningens styrelse? Hur kom de i kontakt med föreningen och varför engagerar de sig i föreningen? Följ med oss i serien av intervjuer med våra ledamöter. Denna gång lär vi känna Utrikeshandelsföreningens ledamot Sanna Arnfjorden Wadström.

Vad jobbar du med i vanliga fall när du inte sitter i Utrikeshandelsföreningens styrelse?

Jag är vd för Sinf, Svensk Industriförening, och är aktiv i sammanhang som främjar de medelstora och små företagens utveckling och tillväxt. Jag har bland annat verkat i projekt för att hjälpa företagen komma tillrätta med kompetensbristen, i styrelsen för Föreningen effektiva affärstransaktioner och leder projektet ”Ägarskifta Sverige” som hjälper företagen till skiftesprocesser. På Sinf släpper vi även varje år Exportkartläggningen som tar pulsen på Underleverantörernas utrikesandel. 

Vad har du gjort tidigare i din karriär?

Jag har drivit ett familjeföretag i många år i Tech-branschen där vi arbetade med att utveckla datainsamling, mjukvara och mätteknik. Vi började med IoT redan 2003 och lade mycket engagemang i att utbilda och visualisera möjligheterna med sensorer, datalagring och analys av mätdata. Just utvecklingsarbete är min hemmaplan och vi samarbetade med en rad länder. Jag drev företaget i åtta år innan utvecklingssuget tog mig vidare. Närmast innan Sinf vägledde jag familjeföretag i deras ägarskiftesprocesser och föreläste för småföretagen i förändringsarbete.

Hur kom du i kontakt med Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening?

Jag blev invald i styrelsen i samband med att jag blev vd för Sinf. Vi representerar ju många små och medelstora företag som vi har nära kontakt med vilket jag sätter stort värde på.

Vad är det som gör att du så gärna vill engagera dig i Sveriges Allmänna Utrikeshandelsföreningens styrelse?

Det är ett fint samarbete, ett forum där vi samlar oss kring frågorna om export och utrikeshandel och kan samtala för att skapa vägar att hjälpa och stötta företagen bättre. De mindre företagen behöver representeras även i dessa sammanhang. Med företagarbakgrund, familjeföretagande i kombination med nuvarande roll som företagsstöd finns perspektiv som jag vill bidra med. Det finns möjligheter med Business Sweden, SAU är en dynamisk styrelse med bra kompetensbredd och diskussioner som är givande och har potential.

Varför tycker du att export- och investeringsfrämjandet är så viktigt?

Att expandera i annat land är komplext för mindre företag. De mindre bolagen, måste vara mer kostnadseffektiva, vilket det behöver tas hänsyn till i exportfrämjande sammanhang, där finns mycket att bidra med. Bland våra medlemmar finns många företag ute i landet, varav många är ägarledda industriföretag. Det är viktigt att vara rädd om dem och värna deras tillväxtpotential globalt. Dessutom skapar materialbristen just nu enorma utmaningar vilket är kraftigt tillväxthämmande. Detta är centralt för företagen just nu och där gemensamma krafter är viktiga. Ett annat intressant område är kompetensbristen och hur vi kan samverka och nyttja kompetens globalt för att skapa tillväxt och gränsöverskridande handel.

Kuriosa om dig själv

Jag bor på en gård i hjärtat av Västra Götaland, med man och två ungdomar. Båda mina barn föddes för tidigt, är återupplivade och jag levde nästan ett år på sjukhus med dem vilket har präglat mig. Vi tvingades till nya vägar för att rädda barnens liv. Man utvecklas i kris och förmågan att våga bryta normer har varit till stor hjälp i de snabba kasten i pandemin, Ukrainakriget och den tekniska transformationen.

Jag är idag en entreprenörssjäl som drivit företag och levt med företag i hela mitt liv, företagandet är en självklar del av mig. När jag inte arbetar promenerar jag gärna i skogen. Naturen är en härlig kontrast till arbetet i Stockholm och vi far gärna till stugan i Härjedalen för att njuta av naturen, fjället och skidåkningen.

Dela detta inlägg

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inläggsnavigering

Senaste artiklarna